Zoeken in deze blog

woensdag 21 december 2011

Straffen omhoog voor loverboys, waarom niet meteen naar 12 jaar?


Deze week is in de pers aangekondigd dat er een wetsvoorstel naar de tweede kamer gaat om de straffen voor mensenhandel, dus ook voor loverboys van maximaal 8 jaar naar maximaal 10 jaar te verhogen. 



 mensenhandel is niet boeiend 


Waarom de strafmaat niet verhoogd naar 12 jaar voor mensenhandel/loverboys?

De verhoging van de strafmaat op zich is een mooi gebaar, vanuit het gevoel dat de strafmaat passend moet zijn bij de ernst van het delict. Maar waarom 10 jaar en niet 12 jaar? Het blijft voor mij lastig te begrijpen waarom het dagelijks moeten verrichten van seksuele handelingen of ondergaan daarvan tegen je wil anders wordt benaderd dan bijvoorbeeld een ander heel ernstig delict, zoals verkrachting.  En als dat al voor mij lastig te begrijpen is, hoe is het dan voor de slachtoffers?

Immers, het tegen je wil verrichten of ondergaan van seksuele handelingen heeft wel veel overeenkomsten. Ook al hebben de slachtoffers die dit hebben meegemaakt zich een aantal overlevingsmechanismen zich eigen gemaakt. Ondanks die overlevingskracht liggen sommige slachtoffers in de opvang wel met zware nachtmerries in bed. En slapen tijdens zo’n nachtmerrie door het gehuil van hun baby’tjes (vader onbekend) heen. Douchen ze zich heel lang en vaak, net als slachtoffers van verkrachting. Zijn fysiek en geestelijk zwaar beschadigd. Vertrouwen mensen niet meer. Net als je bij slachtoffers verkrachting kan tegenkomen.

Het verrichten van deze gedwongen seksuele verhandelingen ondergaan de slachtoffers eindeloos vaak. We hebben het dan over tien- twintig keer per dag, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Ook vlak na een abortus, ernstig toegetakeld door geweld of gewoon onder enorme dreiging. 

Nu zijn er ook vrouwen, mannen, die in eerste instantie zelf hebben gekozen voor sekswerk, prostitutie. Maar hun houding t.a.v. dit werk verandert ook zodra er uitbuiting en dwang aan te pas komt. En afgezien daarvan, als iemand het wel als werk beschouwd, dan nog hoort hij of zij niet als een slaaf te worden uitgebuit. Als iemand dit als werk heeft gekozen, dan hoort hij of zij zelf het geld te ontvangen en de alles volgens de gebruikelijk regels in Nederland af te handelen.

Al met al zie ik geen bezwaren waarom de strafmaat voor mensenhandel niet meteen gelijk getrokken kan worden aan de maximale strafmaat voor verkrachting en andere hele ernstige delicten. Mocht u dat ook vinden dan kunt u bijvoorbeeld de petitie over verbeteren aanpak mensenhandel tekenen. Daarin wordt voor een hogere straf gepleit, meer capaciteit bij de politie voor de aanpak van mensenhandel en voor meer opvang voor de slachtoffers mensenhandel. http://www.mensenhandelpetitie.nl/


Bronnen: gesprekken met medewerkers politie, OM, zorginstellingen, slachtoffers, internet, en veel geschreven bronnen, wetenschappelijk en populair.

Korte omschrijving mensenhandel

Mensenhandel is iemand onder dwang in een situatie brengen of houden van uitbuiting en /of voordeel trekken uit de uitbuiting van die ander. Uitbuiting omvat uitbuiting van een ander in de prostitutie, andere vormen van seksuele uitbuiting, gedwongen of verplichte arbeid of diensten, slavernij of met slavernij of daarmee te vergelijken praktijken. Zie art 273f wetboek van Strafrecht voor de uitgebreide tekst.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten